Hoe organiseer je een goed festival? Gebruik deze tips & adviezen!

Hoe organiseer je een goed festival? Gebruik deze tips & adviezen!

Een festival organiseren is voor veel mensen geen dagelijkse activiteit en vereist een goed doordacht plan van aanpak. Ben jij een van de organisatoren van een muziekfestival aankomende zomer? Zorg dan dat je een checklist afwerkt en zeker de belangrijkste aandachtspunten niet vergeet. Onderstaande tips & adviezen gaan je hiermee helpen. We hebben vijf zaken op een rijtje gezet, die je helpen om een festival succesvol te laten verlopen!

Polsbandjes laten bedrukken

Een goed georganiseerd festival kan niet zonder bedrukte polsbandjes. Niet alleen zijn bedrukte polsbandjes leuk als aandenken voor de festivalgangers zelf, als relikwie van een onvergetelijke dag. Polsbandjes bedrukken met jullie festivallogo is ook belangrijk om alle bezoekers te registreren. Aan de bandjes kun je dan zien of de bezoekers betaald hebben of niet. Moeten ze even van het terrein af, om welke reden dan ook, dan kunnen de feestvierders met een bandje daarna snel weer worden toegelaten. Logistiek voorkomt dit een hoop problemen, zoals opstoppingen en drukte bij de in- en/of uitgang.

Zorg voor een goed draaiboek

Het allerbelangrijkste punt van aandacht bij het vlekkeloos organiseren van een festival hebben we nog niet genoemd. Dat is het maken van een goed en foutloos draaiboek. Een draaiboek is een soort plan van aanpak, waar alles in staat over de organisatie van een festival. Wie doet wat, wanneer precies en wie is voor welk onderdeel (eind)verantwoordelijk? In een draaiboek staat bijvoorbeeld wie de catering of drankvoorziening verzorgd, hoe het sanitair geregeld is, wie bands ontvangt en wegwijs maakt en wie voor de beveiliging zorgt. Stuk voor stuk cruciale zaken om een festival te laten slagen!

Tassen bedrukken met logo en die weggeven of verkopen

Vergeet als festivalorganisator niet om ook de merchandise op orde te hebben. Zorg ervoor dat er op en rond het terrein gratis of betaalde gadgets beschikbaar zijn, zodat de muziekliefhebbers straks een leuk aandenken hebben aan het festival. We noemden al polsbandjes bedrukken met een leuke tekst of logo voor het festival. Maar een prima accessoires die je ook als optie kunt overwegen, is tassen bedrukken met logo. Geef deze tassen gratis weg of verkoop ze bij de ingang, want dan kunnen je bezoekers de tas al tijdens de festivalactiviteiten benutten om spullen in mee te nemen. Een leuk idee is tassen bedrukken met logo en daarin allerlei spulletjes te stoppen die voor de festivalbezoekers relevant zijn. Denk aan een plattegrond van het festivalterrein, een dagprogramma, kortingskaartjes voor versnaperingen, een kleine verrassing en soortgelijke zaken. Je maakt je gasten hier zonder twijfel erg blij mee!

Zonnebrillen en petjes tegen de zon

Ideale accessoires en producten om op een festivalterrein te verkopen of weg te geven, zijn naast tassen bedrukt met logo ook praktische spulletjes. Denk aan zonnebrillen en petten. Vaak is het op festivals, omdat ze meestal in de zomer plaatsvinden, zonnig en warm weer. Een zonnebril en een pet zijn dan perfect om het jouw bezoekers wat comfortabeler te maken. Ze beschermen de feestvierders tegen de felle zon, zodat ze het langer volhouden!